poradniki zdrowy dom

Kurczaki zagrodowe w zdrowej kuchni

Mięso drobiowe zadomowiło się w polskiej kuchni i stało pewnego rodzaju ikoną obiadów i codziennych posiłków. Wcześniej popularna była wieprzowina, która obecnie wraca na stoły i nie jest już mięsem drugiej kategorii. Większość kurczaków, które widujemy w sklepach jest bardzo tania i nie prezentuje najwyższej jakości. Są to zwierzęta hodowane w klatkach i karmione paszą z dodatkami GMO oraz niejednokrotnie faszerowane sterydami. Nieco droższe kurczaki zagrodowe stanowią nową jakość i szansę dla ponownego docenienia polskiego drobiu.

Dlaczego zagrodowy?

kurczęta
źródło: https://pixabay.com/pl/

Firma, która określa swój drób jako zagrodowy musi mieć dowód na takie a nie inne hodowanie zwierząt. Jeżeli faktycznie zwierzę ma dostęp do świeżego powietrza, może poruszać się po większym obiekcie a nie siedzi w klatce, to mamy sygnał, że takie mięso jest później dużo lepszej jakości. Aktywność fizyczna zwierzęcia sprawia, że mniej odkłada się podskórnej tkanki tłuszczowej. To samo tyczy się otłuszczonych organów wewnętrznych, które wcale nie są zdrowe. Taki sposób hodowli sprawia, że kurczaki posiadają lepszej jakości miękkie mięso. To ciekawa zależność ponieważ według wielu firm rosną one dłużej niż te znajdujące się w klatkach. Ponad 50 dni, to sporo zwłaszcza, że niektóre firmy wręcz spieszą z tym by każdego miesiąca ich drób trafiał do sklepu w takiej samej ilości. To właśnie aktywność zwierzęcia, które może chodzić po wolnym wybiegu sprawia, że nawet 2 miesiące życia nie są mu straszne i nie sprawiają, że mięso robi się twarde i łykowate.

Karmione nie tylko pszenicą

kurczaki zagrodowe
źródło: https://pixabay.com/pl/kurcz%C4%85t-uciekaj%C4%85ce-kurczaki-farm-874512/

Coraz więcej ludzi ma kłopoty gastryczne związane z glutenem i niską jakością pszenicy. To zboże jest jednym z głównym, którym karmiony jest drób. Nic w tym złego jeżeli stanowi część diety zwierząt hodowlanych a nie ich podstawę. W przypadku kurczaków zagrodowych kukurydza i pszenica stanowią połowę spożywanych kalorii. Reszta, to między innymi słonecznik, otręby oraz różne naturalne dodatki witaminowe i mineralne.

W diecie każdego człowieka

udka
źródło:https://pixabay.com/pl/

Jeżeli nie jesteś weganinem filet z piersi kurczaka stanowi dla Ciebie jeden z głównym rodzajów spożywanego mięsa. Łatwo go przyrządzić na wiele sposobów. Szybko się smaży, gotuje czy piecze. W przypadku odmiany zagrodowej dania z kurczakiem zyskują jeszcze jedną rzecz. Chodzi o makroskładniki. Mięso ma więcej białka i mniej tłuszczu, zwłaszcza w skórze. Smak tego mięsa bez dodatkowych przypraw od razu kojarzy się z drobiem hodowanym na wsi. Temat mięsa w diecie jest bardzo ważny zwłaszcza gdy chodzi o te najpopularniejsze filety z piersi czy udka spożywane w barach fast food. Nie jest problemem kupić taniego kurczaka, który będzie praktycznie bez smaku i pełny niewiadomego pochodzenia substancji niekorzystnych dla zdrowia. Dużo lepszą opcją (dla zdrowia) jest ograniczenie spożycia taniego mięsa na rzecz lepszej jakości w mniejszej ilości ( kliknij ).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *