Porady dla kuchni. Pomysły na elegancki blat kuchenny
Kuchnia to nie tylko wizytówka naszego domu, ale również jego serce. Chcemy więc, aby była przytulna, piękna, zachwycająca. Coraz częściej w naszych kuchniach gości kamień naturalny. Nie dość, że prezentuje się bardzo stylowo i elegancko, to jeszcze wykazuje dużą odporność na uszkodzenia i tym samym pozwala cieszyć oczy swym nienagannym wyglądem przez naprawdę długi czas. Idealnie nadaje się na podłogi, zamiast klasycznych kafli, a także na blaty kuchenne, zwłaszcza, że takie blaty mają ciężki żywot – cały czas coś na nich robimy, coś stawiamy i kroimy. Blat kamienny do kuchni to wybór doskonały. Przepięknie zaprezentuje się w kuchni nowoczesnej i klasycznej oraz rustykalnej i prowansalskiej.
Spis treści
Blat z naturalnego kamienia – poznaj zalety i wady
Blat kuchenny nie ma lekko. Przez cały czas ma kontakt z przygotowywanym przez nas jedzeniem. Na blacie kroimy rozmaite produkty i nierzadko stawiamy gorące jeszcze garnki. Niekiedy coś się na nim rozleje. Dlatego wybierając blaty do kuchni powinniśmy pamiętać nie tylko o ich estetyce, ale również lub przede wszystkim względach funkcjonalnych.
W pierwszej kolejności trzeba pamiętać o tym, iż ten element wyposażenia kuchennego powinien wyróżniać się wytrzymałością i trwałością. Materiał, z którego zostanie wykonany blat musi być odporny na wilgoć, zaplamienia i wysokie temperatury. Dobrze też, aby był łatwy w czyszczeniu. Biorąc pod uwagę wszystkie te wytyczne warto zwrócić uwagę na blaty kamienne, np. blaty granitowe lub blaty marmurowe.
Zalety blatów kamiennych
Blaty kamienne kuchenne są efektowne wizualnie – eleganckie i ekskluzywne, a do tego wyjątkowo odporne na zarysowania, uszkodzenia mechaniczne i wysoką temperaturę. Są łatwe w pielęgnacji i w przeciwieństwie do blatów z drewna – odporne na wodę oraz ogień. Oznacza to, że mogą być stosowane w pobliżu kuchenek gazowych i można na nich stawiać rozgrzane patelnie oraz garnki bez ryzyka zniszczenia powierzchni. Są również bardzo twarde. Jednak to nie jedyne ich zalety.
Dzięki nowoczesnym metodom obróbki blaty kamienne mogą mieć najróżniejsze kształty i rodzaje wykończenia. Szczególnie te zamawiane na wymiar można w łatwy sposób dopasować do każdego typu kuchni i mebli kuchennych. Warto w tym miejscu dodać, że kamień naturalny tworzy środowisko niesprzyjające namnażaniu się bakterii, dzięki czemu kuchnia pozostaje wolna od nieproszonych gości i tym samym higienicznie czysta.
Wady blatów z kamienia
Wydawać by się mogło, że blat kuchenny z kamienia jest bez wad. Tymczasem, jak to w życiu bywa, nic nie jest idealne do końca. Wadą blatu kamiennego jest przede wszystkim jego ciężar. Nie każda szafka kuchenna go uniesie i pod nim się nie ugnie. Warto o tym pamiętać.
Poza tym montaż takiego blatu wymaga pomocy fachowca i zastosowania specjalistycznego sprzętu. Niektóre rodzaje kamienia wymagają też specjalnej impregnacji, co dla wielu osób może być kłopotliwe. No i cena… Blaty kamienne nie należą do najtańszych. Oczywiście wszystko zależy od wybranego rodzaju kamienia, ale mimo wszystko trzeba liczyć się z tym, że taki blat będzie zawsze droższy niż każdy inny dostępny na rynku.
Blaty granitowe – ekskluzywne i wytrzymałe
Granit to spec od zadań specjalnych. Nie dziwi więc, że blaty granitowe cieszą się dziś dużą popularnością i trzeba przyznać, że należą do najtrwalszych i najbardziej odpornych na zarysowania blatów kamiennych. Co ważne granit występuje w wielu interesujących i naprawdę pięknych kolorach od głębokiej czerni zaczynając, poprzez stylowe szarości, piękne beże, na ostrym błękicie kończąc. Dzięki temu w łatwy sposób można go dopasować do aranżacji kuchni.
Ważną informacją jest również to, że nie trzeba go impregnować i jest odporny na uszkodzenia mechaniczne. Blaty granitowe są bardzo twarde, a przy okazji odporne na działanie kwasów używanych na co dzień w kuchni, jak np. ocet czy sok z cytryny. W ich przypadku nie trzeba też obawiać się o matowienia blatu, co zdecydowanie wpływa na komfort podczas gotowania. Granit to kamień, który łatwo utrzymać w czystości i nie wymaga stosowania specjalnych zabiegów pielęgnacyjnych.
Blaty marmurowe- styl i elegancja
Blat kuchenny marmur jest mniej popularny niż granit i rzadziej wykorzystywany na blaty kuchenne, gdyż wykazuje mniejszą odporność na zadrapania czy uszkodzenia i jest bardziej podatny na zaplamienia. Aczkolwiek prezentuje się równie szykownie, co blat granitowy. Jako jeden z nielicznych pięknieje wraz z wiekiem, a spatynowany nabiera nowych walorów estetycznych.
Do czyszczenia powierzchni marmurowych należy używać odpowiednich preparatów pielęgnacyjnych. W celu zwiększenia odporności na zabrudzenia, poleca się profesjonalną impregnację blatów marmurowych.
Odkryj urodę spieków kwarcowych
Jak się okazuje, nie tylko blaty granitowe i blaty marmurowe cieszą się dużym zainteresowaniem wśród osób remontujących lub urządzających swoje kuchnie. Coraz bardziej popularne stają się spieki kwarcowe. Wśród największych ich zalet warto wymienić aspekt ekologiczny. Dzięki temu, że nie zawierają sztucznych składników są w pełni ekologiczne, a co za tym idzie stanowią doskonałą propozycję dla osób, którym dobro środowiska leży na sercu.
Spieki kwarcowe powstają w wyniku zmieszania, a następnie sprasowania licznych minerałów: piasku kwarcowego, iłów łupkowych, skał granitowych i pigmentów ceramicznych. Co ciekawe, gotowa płyta mierzy zaledwie 3 mm grubości, dzięki czemu jest bardzo lekka.
Spieki kwarcowe idealnie nadają się na blat kuchenny. Wynika to przede wszystkim z tego, że materiał ten jest odporny na ścieranie i uszkodzenia mechaniczne, a do tego może mieć styczność z produktami spożywczymi. Bardzo wysoka temperatura, w której spiek jest wypalany powoduje, że gotowy blat jest odporny na działanie ciepła i bez obaw można na nim stawiać rozgrzane garnki. Co ważne płyty ze spieków kwarcowych można dostosować do designu mebli nowoczesnych w kuchniach pod wymiar. Na pewno jest to bardzo fajny pomysł na posiadanie blatu o bardzo interesującej estetyce.
Popularne konglomeraty kwarcowe
A może by tak konglomeraty kwarcowe? Z nich także można wykonać estetyczny i porządny blat kuchenny. Owszem, nie będzie to ten sam blat, co wykonany z granitu, ale na pewno będzie równie efektowny i funkcjonalny. Konglomerat kwarcowy to dobry materiał dla osób, które lubią mieć wszystko pod kontrolą i cenią sobie przewidywalność. Dlaczego? Bo odznacza się powtarzalnością wzoru i jednolitą kolorystyką. Nie ma tu więc żadnych niespodzianek.
Poza tym blaty do kuchni z konglomeratu są o wiele tańsze niż blaty kamienne kuchenne, wykonane z naturalnego marmuru lub granitu. Tak więc bez wątpienia jest to opcja dla osób, które chcą mieć ładną i estetyczną kuchnię bez konieczności inwestowania w nią wszystkich oszczędności.
Płyty kamienne na blaty kuchenne. Przeczytaj więcej na stronie producenta furmanek24.pl
No dobrze, a co z jakością blatów z konglomeratu kwarcowego? Trzeba przyznać, że jest naprawdę dobra. Kluczowym atutem tego materiału jest trwałość i wytrzymałość. Dodatkowo powierzchnia blatów wykonanych z konglomeratu kwarcowego jest gładka, co oznacza, że nie posiada porów, w które mogłaby wsiąkać woda, a także plamy z kawy czy wina. Ta gładka powierzchnia jest też bardzo przyjemna w dotyku i jednocześnie pozwala na łatwe utrzymanie blatu w czystości.