poradniki zdrowy dom

Skarby Polskiej kuchni w czasach zachwytu zachodem

Zachwycamy się kuchnią zachodu i coraz częściej wdrażamy do diety tak zwane „superfoods”. Myślimy, że nie ma zdrowszych dań niż niskokaloryczne potrawy kuchni śródziemnomorskiej. A i tak kupujemy pizzę lub kebaba z budki. Każdy Polak powinien poznać skarby kuchni słowiańskiej, zanim powie, że wszystko, co najzdrowsze znajduje się na zachodzie. W sześciu kategoriach postaram się przybliżyć produkty spożywcze, które powinny znaleźć się w naszym jadłospisie, chociażby raz w tygodniu.

Ryba z naszych jezior

leszcz na ręczniku w biało niebieskie pasy
źródło: https://pixabay.com/

Pakowany w puszkę tuńczyk jest zdrowszy od naszego sandacza? A może leszcz jest rybą gorszego sortu względem mintaja? O jakości ryby decyduje czystość zbiornika wodnego, w jakim żyje oraz odżywianie. Dlatego szczupak powinien być spożywany stosunkowo rzadko a leszcz i lin mogą być bezpiecznie spożywane regularnie. Ma to związek z kumulowaniem szkodliwej rtęci przez drapieżniki z ostatniego elementu łańcucha pokarmowego. Poza tym ryby chudsze kumulują w sobie mniej toksyn. Jeżeli macie w rodzinie wędkarze powiedzcie mu, by złapał dla was leszcza na obiad (tutaj).

Zioła dawniej zwane chwastem

zioła
źródło: https://pixabay.com/

Pokrzywa, wrotycz oraz kozieradka to rośliny rosnące na łąkach, często w pobliżu domów jednorodzinnych. Dla niektórych chwasty a dla innych źródło zdrowia i oczyszczania organizmu. Jedliście kiedyś zupę pokrzywową? Uważam to za prawdziwy rarytas zapomnianej polskiej kuchni. Natomiast wcześniej wspomniany wrotycz, jak żadne inne zioło nie usuwa pasożytów i nie odstrasza komarów z naszego otoczenia.

Owoce sezonowe z krzaka

Polska może być uznawana za królestwo jabłek i truskawek. Rosnące sezonowo owoce nie mają sobie równych. Nie potrzebują napędzania chemikaliami i ochrony ogromnej ilości środków przeciw robakom. Powinniśmy je jeść sezonowo w każde wakacje i na początku jesieni. Szczególnie warto spożywać morwę, aronię, maliny oraz porzeczki. Ilość antyoksydantów w nich zawarta zawstydziłaby nawet zieloną herbatę i kurkumę, która nie rośnie u nas naturalnie.

Smalec i tłuste mięso wieprzowe

kanapka rybką i cebulą
źródło: https://pixabay.com/

Dlaczego tłuste mięso jest zdrowe? Bo cholesterol jest nam tam samo potrzebny do życia jak tlen, którym oddychamy. Dostarczenie go z tłustego mięsa jest bardzo ważne, pod warunkiem, że nie jesteś wegetarianinem. Pyszny boczek, karkówka, a także golonka w piwie to dania, które są niezdrowe tylko w towarzystwie chleba i zbyt dużej ilości ziemniaków. Spożywane z warzywami w formie sałatki lub kiszonych ogórków niosą ze sobą więcej dobrego.

Tylko my tak kisimy

Kiszone ogórki, buraczki czerwone oraz kapusta to dobra narodowe tej części słowiańskiej kultury, z której śmieją się ludzie na zachodzie. Trudno o lepsze prebiotyki i bakterie wspomagające pracę jelit. Może azjatyckie natto mogłoby równać się z naszą kapustą, ale soja nie jest najlepszym produktem spożywczym dla mężczyzn.

Sery owcze i kozie

garnek nad paleniskiem
źródło: https://pixabay.com/

Natomiast tłuste sery jak najbardziej! Mleko owcy i kozy nadaje się idealnie do wykonania smacznej bryndzy lub oscypka. Wykonane tradycyjną recepturą bez obecności polepszaczy smaku i konserwantów stanowią wartościowy dodatek do diety tłuszczowej. Jest to również odmiana nabiału, który nie uczula tak jak mleko krowy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *