DOM Z PRZYSZŁOŚCIĄ ekologia i oszczędność w domu poradniki

Jakie zioła doniczkowe trzymać w domowej kuchni?

Rośliny doniczkowe powinny być częścią nawet najnowocześniejszego mieszkania. Ich rola w oczyszczaniu powietrza i eliminowaniu promieniowania urządzeń elektronicznych jest nieodzowna. Trzymanie kwiatków i egzotycznych roślin w kuchni to moim zdaniem słaby pomysł. Flora, która powinna znaleźć się w tym pomieszczeniu, ma pełnić jeszcze jedną istotną funkcję. Mam tutaj na myśli zastosowanie w gastronomii. Jakie zioła najlepiej kupić do kuchni, z których skorzystamy także podczas gotowania?

Zanim podejmiesz decyzję

zioła
źródło: http://foter.com/

Charakterystyczną cechą ziół w doniczkach jest zapach, który może rozchodzić się po całym pomieszczeniu. Jednak żeby powietrze w naszej kuchni zaczęło pachnieć naturą, trzeba trzymać się zasad planowania ziołowego zakątka. Jednej doniczki nie poczujemy nawet z kilkudziesięciu centymetrów. Natomiast 5-6 gatunków ziół obok siebie stworzy taką mieszankę zapachów, że właściwie nie poczujemy niczego. Najlepiej rozproszyć je w 2-3 zakątkach kuchni w grupce 2-3 doniczek. Stawiajmy je na parapetach oraz na wyspach kuchennych, które mają dostęp do światła słonecznego. Latem wynośmy je na balkon, jeżeli takowy posiadamy.

Wielka trójka ziół kuchennych

Przyjęło się, że to bazylia, mięta oraz kolendra są tymi ziołami, które w warunkach domowych rosną najszybciej i służą do większości dań. W przypadku mięty skłaniałbym się ku deserom i orzeźwiającym drinkom. Natomiast bazylia i kolendra to skarby kuchni polskiej oraz śródziemnomorskiej. O bazylii pisze się różne rzeczy, od nadzwyczajnego działania na nerki i układ odpornościowy po wspomaganie pracy serca. Tak naprawdę jest rośliną o bogatym spektrum działania, ponieważ jak 99% ziół ma wysoką wartość biologiczną i pełno mikroelementów. Natomiast kolendra stosowana w formie naparów i maści na skórę może redukować stan zapalny oraz działać przeciwbólowo. Jej smak jest nietypowy, dlatego trudno orzec, czy lepiej dać ją do mięsa, czy zupy warzywnej. Dorzucając do wielkiej trójki rozmaryn i świeżą natkę pietruszki, otrzymamy najlepszą kompozycję zdrowych ziół, którą warto stosować naprzemiennie, by dać ciału różne bodźce i substancje.

Zioła i rośliny niekojarzone z doniczkami

pokrzywa
źródło: http://foter.com/

Hodowanie w domu roślin niebędących technicznie rzecz biorąc „ziołami”, ma sens pod warunkiem, że dostarczycie im wystarczająco dużo miejsca. Przykładem wyśmienitych roślin działających pro zdrowotnie jest szczaw, pokrzywa, jarmuż i szpinak. Prywatne zielniki, które zajmują dosłownie całą kuchenną ścianę to tani sposób na zdrowy zastrzyk mikroelementów do naszej diety. Uprawianie ich jest wymagające ze względu na dostęp światła i podlewanie właściwą wodą. Najlepiej zbierać deszczówkę. Aczkolwiek poświęcenie opłaci się i wejdzie wam w nawyk, który przestanie być uciążliwym obowiązkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.