Zdrowe, bo zadbane figowce
Popularne od wielu lat, dekoracyjne, o małych wymaganiach. Takie są właśnie figowce! Naprawdę warto je polubić! Obejmują ponad tysiąc gatunków należących do rodziny morwowatych Moraceae. W naturze można je spotkać we wszystkich cieplejszych rejonach świata. W tropikach mają formę drzew, epifitycznych krzewów lub fantazyjnych pnączy. Bogactwo gatunków oraz odmian pozwala na wykorzystanie figowców do dekoracji dużych i małych pomieszczeń, oranżerii czy też ścian na werandach.
By figowce pięknie rosły…
-
Miejsce stałe, nie należy przestawiać roślin.
- Stanowisko częściowo zacienione, dla gatunków drzewiastych – jasne.
- Temperatura umiarkowana, zimą min. 13 stopni Celsjusza.
- Podlewanie z rozwagą, średnio obficie, gatunki zwisające częściej. Zimą bardzo mało. Zraszanie liści w okresie wzrostu.
- Przecieranie liści ściereczką.
- Nawożenie w okresie wzrostu do połowy sierpnia.
- Przesadzanie wiosną, co dwa lata.
- Rozmnażanie gatunków zdrewniałych przez odkłady powietrzne, gatunków niezdrewniałych przez sadzonki pędowe latem.
Warunki uprawy figowców
Nieodpowiednie warunki uprawy wpływają negatywnie na kondycję roślin. Uszkodzenie systemu korzeniowego podczas przesadzania, przesuszenie podłoża, niska wilgotność powietrza oraz niedobór światła mogą spowodować opadanie liści. Zasychające wierzchołki liści świadczą o zbyt niskiej wilgotności powietrza. Niedobór światła przy dużej wilgotności powietrza powoduje powstawanie licznych żółtych plamek, a w połączeniu z wysoką temperaturą sprzyja zbytniemu wydłużaniu międzywęźli. Za niska temperatura, zbyt wilgotne podłoże i niedobór światła mogą powodować powstawanie korkowatych narośli na liściach i ogonkach liściowych.
Warto pamiętać, że figowce znane są z właściwości pochłaniania substancji toksycznych z powietrza, zwłaszcza formaldehydu oraz uwalniania dużej ilości pary wodnej do atmosfery. Szczególnie przyjazne dla naszego zdrowia są figowce Benjamina, ‘Alii’ i sprężysty.