Storczyki
Storczyki występują niemal na całym świecie, jednakże dwa azjatyckie kraje: Tajlandię i Malezję, można chyba uznać za prawdziwe królestwo tych oryginalnych kwiatów. Różnorodność gatunków rosnących tam w naturze i uprawianych na plantacjach jest naprawdę imponująca. Tajlandia należy przy tym do największych producentów i eksporterów storczyków. Jest to możliwe dzięki temu, że zwrotnikowy klimat północnej Tajlandii stwarza idealne warunki do uprawy tych wymagających roślin. Utrzymujące się prawie cały rok temperatury powyżej 25 stopni Celsjusza oraz duża wilgotność powietrza pozwalają na niemal przemysłową produkcję pod gołym niebem zarówno kwiatów ciętych, jak i sadzonek.
Storczyki w domu
Wiele osób pragnie uprawiać storczyki w domu. Na polskim rynku dostępne są niektóre odmiany z rodzajów falenopsis (Phalaenopsis), cymbidium (Cymbidium), dendrobium (Dendrobium) i katleja (Cattleya), które rosną i zakwitają w warunkach mieszkaniowych. Rośliny te wymagają lekkiego podłoża, np. mieszaniny mchu torfowca, bryłek węgla drzewnego lub włókna kokosowego, o odczynie kwaśnym (pH 4,8-5,2), lubią jasne stanowiska, ale nie bezpośrednie nasłonecznienie.
W okresie wzrostu i kwitnienia należy podlewać je obficie (najlepiej, spryskując pędy i liście wodą nie zawierającą wapnia ani chloru) oraz nawozić co 1-2 tygodnie rozcieńczonym nawozem dla storczyków. Aby zapewnić dostatecznie wysoką wilgotność powietrza, doniczkę można umieścić nad płaskim naczyniem z wodą.
Bardzo ważny dla storczyków jest okres spoczynku, który powinien nastąpić po przekwitnięciu (bez niego rośliny te nie mogą zawiązać pąków kwiatowych). Roślinom zapewniamy wtedy odpowiednią temperaturę (14-18 stopni Celsjusza) i przestajemy je podlewać mniej więcej przez 6 tygodni. Storczyki to piękne i oryginalne kwiaty, które na pewno przydadzą naszym wnętrzom urody i szyku.