AGD DOM Z PRZYSZŁOŚCIĄ Małe AGD zdrowy dom

Profesjonalne garnki do nowoczesnej kuchni

garnki Philipiak
Zestaw garnków ze stali szlachetnej marki Philipiak (źródło: www.philipiak.pl)

Posiadając nieograniczone fundusze na zakup wyposażenia kuchni możemy naprawdę zaszaleć. To, co oferują także polscy producenci wykracza poza ramy tradycyjnego gotowania i higieny w kuchni. Jest to nawiązanie do profesjonalnych restauracji oraz miejsc, gdzie wyposażenie w postaci garnków, patelni czy urządzeń gastronomicznych musi być na najwyższym możliwym poziomie. Wiele z tego wyposażenia może trafić do naszych mieszkań pod warunkiem, że mamy na to odpowiednie duże środki finansowe.

Charakterystyka garnków używanych w restauracjach

W profesjonalnej gastronomii głęboko wierzy się w stal szlachetną. Żadne inne tworzywo jej nie dorówna. Zarówno pojemniki na gotowe potrawy, jak i garnki do gotowania muszą być wykonane ze stali szlachetnej o specjalnych właściwościach. Jest to materiał bezpieczny ponieważ nie wchodzi w reakcję z żadną substancją, którą do nich włożymy. Są również antyalergiczne i antybakteryjne. Ale to jeszcze nie wszystko ponieważ w nowoczesnych garnkach do gastronomii liczy się specjalne dno. Technologia szybko nagrzewającego się dna uniwersalnego zarówno do kuchenki gazowej, jak i elektrycznej stosowana jest także przez polską markę Philipiak (zobacz pojedyncze produkty i zestawy – garnki Philipiak). Według specjalistów z branży, ten rodzaj garnków i naczyń lepiej utrzymuje ciepło oraz wszystkie aromaty potrawy, w nich gotowanej. Nie można tego porównać ze zwykłym metalowym czy emaliowanym garnkiem w dużo niższej cenie.

Naczynia do gotowania z ceramiki i szkła

O ile ceramiczne noże i sztućce to według mnie porażka, o tyle garnki wypadają o wiele lepiej. Zarówno jeden i drugi wyrób jest bardzo delikatny. Jeżeli nie będziemy uważać to szybko stracimy nasze naczynie z powodu rozszerzającego się pęknięcia. Ceramika jest bardzo delikatna dlatego kontakt z twardszym materiałem w niekontrolowany sposób fizyczny może ją bardzo szybko zniszczyć. W gotowaniu jej największą zaletą jest bardzo długie utrzymanie temperatury potrawy. Zupa zrobiona w takim garnku potrafi być ciepła nawet przez dobre 2 godziny.

Teraz kilka słów na temat pewnej nowości, która na dobrą sprawę na rynku jest od wielu lat. Chodzi o garnki ze szkła żaroodpornego. Dobrze wiemy, że szkło jest kolejnym materiałem, który nie wchodzi w reakcje z substancjami i jest bardzo zdrowe jeśli chodzi o przechowywanie substancji w stanie ciekłym. Ten rodzaj garnków jest już droższy i polecany głównie do gotowania zup oraz używania w piekarnikach. Warto posiadać taki garnek zwłaszcza do gotowania zup czy potraw w formie płynnej, gdzie wszystkie składniki mieszamy ze sobą tworząc jednolitą konsystencję.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.