DOM Z PRZYSZŁOŚCIĄ ekologia i oszczędność w domu poradniki

Piec kaflowy bez grama murowania

Po co wydawać pieniądze i marnować czas oraz nerwy na murarza skoro można kupić gotowy piec kaflowy? Coraz mniej w dzisiejszym świecie fachowców. A dowcipy o polskich murarzach i dziale remontowym przewijają się w repertuarze każdego kabaretu. Nie mówiąc już o tym, że murowanie we wnętrzu mieszkania, to precyzyjna sztuka, którą opanowali nieliczni. W końcu zapotrzebowanie na kominki i piece zwykle przychodzi długo po budowie domu. Mało kto w obecnych czasach zakłada umieszczenie pieca kaflowego w mieszkaniu. Jak widać trendy się zmieniają.

Piec kaflowy klasyczny

gotowanie
źródło: https://pixabay.com/pl/

Sztuka budowy takiego pieca znana jest od stuleci. Przechodząc się po budynkach skansenów, pałacykach i dworkach szlacheckich piece kaflowe odgrywały ważną rolę. Były zarówno źródłem ciepła dla mieszkania jak i miejscem, na którym gotowano. Te same zadania mają dzisiejsze wolno stojące piece kaflowe. Chcąc wymurować sobie taki relikt przeszłości, trzeba nie tylko dużych funduszy, ale także miejsca. W normalnych warunkach były to konstrukcje wysokie i bardzo często rozległe. W domach chłopów piece kaflowe miały coś w rodzaju dużego blatu z miejscem na garnki. U szlachty były to ozdobne i przede wszystkim wysokie konstrukcje. Po skończeniu murowania, które jest długie i zostawia wiele rzeczy do posprzątania czas na nakładanie płytek. To jedna z droższych inwestycji ponieważ piece kaflowe były obłożone wysokiej jakości kamieniem posiadającym wzory. Jedynie chłopstwo korzystało z najtańszego szlifowanego białego i szarego kamienia.

Liczy się obudowa

salon
źródło: https://pixabay.com/pl/

W przypadku „modelu” wolnostojącego otrzymujemy klasyczny wkład kominowy wykonany z metalu wraz z rurami podłączanymi do komina. Żeby wkład nie przypominał klasycznego kotła na drewno lub węgiel trzeba dobrać do niego obudowę. I w tym cały sekret pieca kaflowego, który nie wymaga murowania (kliknij). Złożenie takiego zestawu jest wielokrotnie krótsze niż wszystkie „brudne” prace remontowe oraz robocizna, którą policzy fachowiec za ułożenie płytek. Możliwości wykorzystania takiego pieca są identyczne jak w przypadku innych kominków a także pieca typu koza. Możemy na jego szczycie (pod warunkiem, że jest niski) podgrzewać jedzenie lub nawet gotować zupy. Generuje dużo ciepła, nie zajmuje wiele miejsca i jest tanie w utrzymaniu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *