Energooszczędne gotowanie – jak to się robi?
Rachunki za prąd rosną w szybkim tempie. Oprócz elektryczności mamy przecież inne opłaty, m.in. za wodę, gaz i media. Wiele osób szuka więc sposobów na oszczędzanie energii. Jeżeli nauczymy się kilku trików i zdecydujemy się na zakup energooszczędnego AGD, nasze rachunki za prąd mogą być mniejsze. Warto poszukać oszczędności w kuchni – gotując z głową.
Gaz, kuchenka elektryczna czy indukcja – co jest tańsze?
Najlepiej gotować na kuchni indukcyjnej. Dlaczego? Grzeją one za pomocą indukcji elektromagnetycznej, tj. zmieniając pola elektromagnetyczne i generując prądy wirowe, które skutecznie rozgrzewają naczynie i potrawy. Płyty indukcyjne są najbardziej wydajne elektrycznie, ponieważ podczas gotowania wykorzystuje się 95% energii, podczas gdy w zwykłych kuchenkach traci się aż 45% ciepła. Dzięki temu o wiele szybciej się gotuje i zużycie prądu jest mniejsze niż w przypadku kuchenek elektrycznych. Czas gotowania potraw jest o 30% krótszy.
Efektywne i tanie gotowanie
Podczas gotowania należy pamiętać o kilku zasadach. Trzeba zawsze dopasowywać wielkość naczynia do pola grzewczego. Zbyt duży garnek ustawiony na niewielkim polu grzewczym sprawi, że traci się energię. A za mały garnek spowoduje wydłużenie procesu gotowania.
Ważne jest to, aby w trakcie gotowania stosować pokrywki do garnków – nie wiele osób wie, że czynność ta zmniejsza zużycie energii nawet o 30%.
Ponadto warto zwrócić uwagę na ilość gotowanej wody – podobno za każdym razem jest jej za dużo, dlatego trzeba wlewać jej tyle do czajnika, ile się realnie potrzebuje. Należy również pamiętać o tym, aby regularnie odkamieniać czajnik, ponieważ obecność osadu w naczyniu przedłuża czas gotowania wody, a zatem generuje większe koszty energii.