AGD pomocne przy świątecznym gotowaniu
W nowoczesnym domu kuchnia przyszłości znacznie ułatwia świąteczne przyrządzanie 12 wigilijnych potraw. Mam dla was krótki spis trzech urządzeń z tak zwanego „małego” AGD, które pomogą przy gotowaniu przed świętami oraz przydadzą się także w ciągu całego roku. Będą to sprzęty przystępne cenowo, które występują w droższych i tańszych modelach. Różnica cenowa między urządzeniami dotyczy głównie dodatkowych funkcji, które można wykorzystać na wiele ciekawych sposobów.
Mielimy mięso, mak a nawet grzyby do uszek
Nie spodziewaliście się pewnie, że zacznę od maszynki do mielenia. Elektroniczne maszynki to nie do samo co ręczne używane w niejednym polskim domu. Sam miałem okazję nieraz na takiej pracować i wiem jaki to wysiłek dla rąk. Z jednej strony to dobrze dla naszego zdrowia, bo taka praca hartuje i daje pozytywnej energii. Jednak gdy przychodzi czas świąt i trzeba zmielić wiele rzeczy dokładnie i w krótkim czasie nic nie zastąpi elektronicznych maszynek do mielenia. Standardowo mają moc między 550-650 W i kilka różnych średnic otworów. Mniejsze są idealne do mielenia maku do tradycyjnych ciast takich jak makowiec. Większe dziurki przydadzą się do grzybów czy nawet kapusty, która będzie w uszkach i pierogach. Najtańszą maszynkę kupicie już za 199 złotych jednej ze znanych firm AGD.
Jajowar nie tylko na wielkanoc
Koniec gotowania jajek. Znacznie łatwiejszym sposobem ich przyrządzenia na twardo jest użycie czasowego jajowaru elektronicznego. Twardość jajek jest monitorowana przez czujniki. W momencie zakończenia pracy dostajemy sygnał dźwiękowy. Ludzie, którzy kupili jajowar podkreślają, że dzięki niemu gotowanie jajek stało się czynnością prostą i mało angażującą. Mogą zająć się innymi rzeczami i nie zawracać sobie głowy pilnowaniem jajek. Niezbędny sprzęt na święta organizowane dla dużej rodziny. Nie ma znaczenia czy jest to Wielkanoc czy Boże Narodzenie. W przypadku obu świąt jajka są podstawą.
Elektroniczny grill lub mikrofalówka z funkcją grillowania
W okresie świątecznym zjadamy znacznie więcej mięsa niż zwykle. W naszej zimowej diecie pojawia się wiele ryb. Ich przyrządzenie nie jest łatwe. Idąc na łatwiznę, czyli smażąc na patelni tracimy sporo wartości i podnosimy jej kaloryczność olejem. Zamiast tego można wykorzystać grillowanie do szybszego przyrządzenia większych kawałków dowolnego gatunku ryb. Do wyboru macie elektryczne małe grille kuchenne lub mikrofalówkę z funkcją grilla. Pierwsze urządzenie jest lepsze jeżeli chodzi o twardsze ryby a także wszelkiego rodzaju inne mięsa. Mikrofalówka posiadająca odpowiednią funkcję ma przewagę w przypadku ryb bardziej wodnistych z delikatnym rozpadającym się mięsem. Wtedy wystarczy położyć ją na talerz i nie martwić się, że rozpadnie się na ruszcie.