Ogród ogrody i trawniki rośliny rośliny ogrodowe

Zdrowy agrest

AgrestTe małe, cierpkie owoce są prawdziwą skarbnicą witamin. Jeszcze do niedawna agrest można było spotkać niemal w każdym polskim ogródku. Dziś te krzewy owocowe są niestety coraz mniej popularne. A szkoda, bo owoce agrestu mają niezwykłe właściwości zdrowotne i doskonale sprawdzają się w kuchni. Nic tak dobrze nie ugasi pragnienia jak kompot z orzeźwiających owoców agrestu. Ciasta i przetwory z ich zawartością zyskują niepowtarzalny smak. Ponadto mają świetne właściwości kosmetyczne – rozjaśniają i odżywiają skórę.

Kilka słów o agreście

Agrest
Zdrowe owoce agrestu

Agrest najlepiej rośnie i owocuje na glebach żyznych, bogatych w próchnicę i spulchnionych. Dobre będzie dla niego podłoże piaszczysto-gliniaste i średnio wilgotne. Odczyn gleby powinien być lekko kwaśny (pH 6,0-6,5). Aby poprawić właściwości podłoża przed sadzeniem agrestu, ziemię warto przekopać z kompostem lub obornikiem. Na glebach piaszczystych niezbędne jest częste podlewanie tych krzewów. Większość odmian agrestu jest wystarczająco odporna na mróz, dlatego można je sadzić na terenie całego kraju.

Liście agrestu często atakowane są przez gąsienice motyli z rodziny zwójkowatych. Należy je usuwać ręcznie, silnym strumieniem wody albo zastosować środki owadobójcze. Jeśli na liściach agrestu są brunatne plamy, krzew cierpi na antraknozę (opadzinę) liści. Skutkiem tej choroby są opadłe liście, w których rozwijają się grzyby, dlatego trzeba je systematycznie usuwać. Mączysty, szary nalot na liściach, niezdrewniałych pędach i owocach agrestu świadczy o porażeniu krzewu mączniakiem amerykańskim. Krzewy należy wówczas opryskać fungicydami.