Małe AGD poradniki

Grill elektryczny na całoroczny sezon grillowy w domu

Koniec sierpnia to dla wielu ostatnie wolne weekendy przy grillu. Mając w domu elektryczny grill, można delektować się zdrowszą formą dań mięsnych oraz urządzać spotkania ze znajomymi z zimnym piwem i karkówką z rusztu. Rynek elektrycznych urządzeń do grillowania znacznie się powiększył, oferując bardzo tanie modele o wątpliwej jakości. Sprawdźmy, które z nich są warto zakupu i dają najwięcej funkcji wliczonych w cenę.

Przeczytaj, zanim kupisz

grill
źródło: http://foter.com

Grillowanie na elektrycznym ruszcie, płycie lub w formie szaszłyków bez ognia to nie to samo co grill na węgiel. Trzeba sobie jasno powiedzieć, że smak potraw z ognia jest inny niż ten z elektrycznego rusztu. Jeżeli myślisz, że karkówka, boczek lub inne rodzaje mięsa będą tak samo smaczne, jak te opalone ogniem i dymem, to jesteś w błędzie. Nie zmienia to faktu, że dobrze przyprawione danie z „elektryka” smakuje wybornie.

Ruszt czy płyta?

Niewątpliwą zaletą rusztu są miejsca na nadmiar tłuszczu, który wytapia się z mięsa. Nasycone tłuszcze są zdrowe, dlatego nie powinniśmy się ich obawiać. Jednak w połączeniu z koszernymi ziemniakami lub kaszą mogą powodować u nas problemy trawienne. Dlatego lepiej jest zredukować ilość tłuszczu z mięsa. Grill elektryczny z rusztem tworzy efekt spieczonych pasków na mięsie, który wygląda bardzo estetycznie. Jedyną jego wadą jest późniejsze czyszczenie. Płyta grzewcza wykonana z teflonu jest rozwiązaniem czystszym. Łatwo ją umyć a dzięki płaskiej powierzchni można zwiększyć ilość przyrządzanych potraw. Nic nie stoi na przeszkodzie, by zrobić na niej jajka sadzone lub zapiekankę.

Grill za 100 czy 500 złotych?

grill
źródło: https://pixabay.com/

Najtańszą w Polsce marką produkującą grille elektryczne jest Severin. Ich urządzenia kosztują mniej niż 100 złotych. Moc grilla typu raclette (piętrowy) wynosi 600 W. Natomiast drugi model barbecue tej firmy w podobnej cenie, ma już 2300 W. Gabaryty są podobne, różnica w mocy ogromna a cena praktycznie taka sama. Trudno powiedzieć, gdzie leży różnica. Pierwszym tanim grillem znanej firmy, na jaki trafiłem, jest zelmer w cenie poniżej 200 złotych. Według opinie klientów jest to jeden z najlepszych modeli w tej cenie, o bardzo dużej pojemności rusztu oraz mocy 1500 W. Sprawdźmy, co oferują droższe grille. Tefal oraz Philips mają swoich przedstawicieli w kwocie do 300 złotych. Oba cierpią na ten sam problem i mają niemal identyczne zalety. Problemem jest u nich źle dobrana moc do poziomu grillowania. Zwykle na najwyższym poziomie pracy mięso zaczyna się szybko palić i nierówno piec. Z ciekawości sprawdziłem również najdroższy z elektrycznych grillów składanych Tefal GC702 OptiGrill. Tutaj płacimy za czujnik kontrolujący stan wysmażenia czerwonego mięsa oraz sześć programów automatycznych. Z ich pomocą właściwie usmażymy mięso białe, czerwone, ryby oraz zrobimy burgery. Gdyby nie te funkcje, sam grill kosztowałby przynajmniej 200 złotych mniej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *