Ile wydać na patelnie żeby nie żałować?
Mieszkaniec domu przyszłości nie liczy się z pieniędzmi gdy przychodzi czas zakupu dobrej patelni lub garnków do gotowania. Przyznam, że jak najbardziej jestem za tą tezą ponieważ na zdrowiu nie wolno oszczędzać. A to w czym gotujemy nasze jedzenie ma znaczenie dla zdrowia. Patelnia jako narzędzie używane w kuchni niemal codziennie wymaga szczególniej troski ze względu na delikatną naturę powłoki do smażenia. Zachwalany teflon jest tak naprawdę równie nietrwały co ubrania kupione na bazarze. Z jednej strony gdy będziemy o nie dbać pochodzimy w nich nawet parę lat. Zaś z drugiej trochę nieuwagi, agresywnego prania w detergentach i mówimy im papa po kilku założeniach.
Rodzaj powłoki prawdę Ci powie
Na początku wymienię wam powłoki marzeń. Materiały, z których zrobione są patelnie idealne lub bliskie ideału. Dodam, że kryterium dotyczy zdrowia oraz trwałości. Jeżeli te dwa warunki są spełnione mamy patelnię najwyższych lotów.
Na samym szczycie najdroższa patelnia z powłoką tytanową. Mocno się napocisz zanim ją zarysujesz. Nie musisz używać tłuszczu by na niej smażyć, wystarczy trochę wody. To patelnia idealna, ale też najdroższa w zestawieniu. Niemniej jednak kupując zestaw 3 sztuk o różnej wielkości gwarantuje, że najbliższe kilka lat nie wydacie ani złotówki na kolejną. Na drugim miejscu może was zaskoczę, ale mamy patelnie z żeliwa. Żelazo do dzisiaj jest zarówno bezpieczne do przygotowania żywności jak i trwałe. Osoby mające niedobory żelaza mogą z niej nawet skorzystać jedząc smażone potrawy. Mamy jednak dwa problemy, którym trzeba zapobiegać. Pierwszy to rdzewienie. Zaraz po umyciu należy ją wytrzeć i wysuszyć. Zaś drugi dotyczy dłuższego czasu nagrzewania. Zużyjemy więcej gazu, ale nie stracimy zdrowia.
Teraz powłoki, które ostatecznie mogą być pomocne i opłacalne dla nowoczesnej kuchni i kucharza. Jeżeli znasz się na gotowaniu i wiesz co robisz patelnia ceramiczna jest dla ciebie. Odrobina tłuszczu i możemy zrobić na niej wszystko. Mięso zarumieni się na złoty kolor. Warzywa będą smaczne i równie zdrowe. A cena takiej patelni jest o dziwo całkiem niska. Patelnie z teflonem również znajdą tutaj miejsce, ale pod jednym warunkiem. Nauczy się myć je delikatnie lub kup zmywarkę. Problem teflonu leży zwykle w złym obchodzeniu się z patelnią po smażeniu. Szorowanie i zdrapywanie powłoki powoduje później problemy zdrowotne. Wszystko przez ludzką niecierpliwą naturę.
Typ i kształt do waszej dyspozycji
To prawda, że wyróżniamy wiele rodzajów patelni. Jedna nadaje się lepiej do jajek, druga do naleśników a trzecia do warzyw lub mięs. Ale to wcale nie oznacza, że typ powłoki musi być idealnie dobrany do przeznaczenia. Dobry kucharz poradzi sobie z każdym rodzajem tego klasycznego narzędzia.