Ekspres kapsułkowy namiastką kawiarni?
Małe, zgrabne i wygodne w użyciu – ekspresy kapsułkowe cieszą się coraz większą popularnością. Pozwalają na przygotowanie kawy zaledwie w kilka sekund, zajmują naprawdę niewiele miejsca i są wyjątkowo wygodne w obsłudze. Czy jednak rzeczywiście z pomocą ekspresu kapsułkowego możemy w domowych warunkach przygotować kawę jak w kawiarni?
Ekspresy kapsułkowe mają sporo zalet. Przede wszystkim są świetnym wyborem dla osób, które nie piją dużo kawy lub lubią się nią delektować sporadycznie – intensywna eksploatacja bywa bowiem zabójcza dla niewielkiego urządzenia. Dużym plusem jest bardzo zgrabny kształt i niewielki rozmiar, dzięki którym ekspres kapsułkowy będzie doskonale pasować nawet do najmniejszej kuchni. Szeroki wybór kapsułek daje spore pole manewru przy wyborze kawy. Producenci oferują nie tylko kapsułki z różnymi rodzajami espresso, ale też z cappuccino, latte czy nawet z czekoladą lub herbatą.
Kapsułki mają jednak sporo wad. Przede wszystkim decydując się na ekspres jednej firmy, jesteśmy niejako skazani na określony rodzaj (lub markę) kawy, ponieważ kapsułki dostępne na rynku różnią się i pasują tylko do określonego typu ekspresów. Kapsułki nie są też ekonomicznym rozwiązaniem – jedna kawa kosztuje od 1 do nawet 2,50 zł, a przy klasycznym ekspresie na kawę mieloną koszt filiżanki jest kilkukrotnie niższy. Dodatkowo, kawa z kapsułki – mimo, iż hermetycznie zamknięta wiec zawsze świeża – nie wszystkim smakuje. Dlatego warto przetestować kapsułki w sklepie lub u znajomych, którzy je już mają, by przekonać się czy ten smak nam odpowiada.