Dbamy o ekspress do kawy by zapobiec awariom
Producenci sprzętu AGD wręcz przyzwyczajają nas do stwierdzenia „nie przywiązuj się do swoich urządzeń elektronicznych, bo nie wiesz kiedy mogą ulec awarii”. Niestety dla wielu sprzętów gospodarstwa domowego 3-4 lata to górna granica życia. Tak krótki okres funkcjonowania wiąże się w dużej mierze z tym jak sami podchodzimy do kwestii użytkowania sprzętu. Nie dbamy o niego i poddajemy obciążeniem większym niż zaleca producent. Ekspres do kawy nie jest tutaj wyjątkiem. A o jego awarii może zadecydować nawet twarda woda z kranu.
Nie bójmy się myć i rozbierać urządzenia elektroniczne
Nowoczesne urządzenia z grupy małego i średniego AGD posiadają w instrukcji oraz bezpośrednio na opakowaniu informacje dotyczące mycia. Niektóre nie powinny mieć żadnego kontaktu z wodą. Zaś inne posiadają elementy, które można myć w zmywarce. W przypadku ekspresu do kawy takich elementów będzie kilka. Jeden odpowiada za robienie kawy z mlekiem. Mleko posiada laktozę, czyli cukier, który dosyć łatwo gromadzi się w szyjce i rurkach przez, które wlatuje do naszej filiżanki. Cukier zaczyna się krystalizować, tworzy osad i z czasem jest to dom dla wielu bakterii. Niektóre urządzenia same dają nam znać, że czas zacząć konserwacje i mycie. Ale ja uważam, że lepiej wejść w rutynę tygodnia lub przynajmniej miesiąca i zawsze czyścić elementy narażone na osadzanie się różnych substancji, osadów i rozmnażanie bakterii.
Twarda woda wrogiem ekspresu
Woda o dużej zawartości wapnia (czasem także magnezu i innych soli mineralnych) nie zawsze jest tak zła jak o niej mówią. Dla człowieka, którego dieta jest unormowana i zdrowa a masa ciała stabilna nie ma obawy o problemy przy jej spożywaniu. Jednak urządzenia elektryczne korzystające z takiej wody nie są jak organizmy żywe. Kamień kołowy (profesjonalna nazwa rodzaju powstającego w urządzeniach kamienia) odkłada się w nich chętnie i potrafi uszkodzić urządzenie, którego naprawa staje się nieopłacalna. Podobnie jak w przypadku zmywarki musimy zadbać o odkamienianie ekspresu specjalnymi środkami czyszczącymi. Kapsułki do odkamieniania można kupić w każdym sklepie z elektroniką RTV i AGD (sprawdź). Ich zdaniem jest rozpuszczenie kamienia w sposób bezpieczny dla elementów metalowych, plastiku i elektryki sprzętu. Czasem występują w postaci proszku. Ich stosowanie, to żadna filozofia. Ale żeby na przyszłość ograniczyć odkamienianie warto zacząć wlewać do ekspresu wodę filtrowaną. Standardowe filtry w cenie 10-15 złotych wraz z dzbankiem mogą zredukować twardość wody znacznie. Ale powyżej 100-150 litrów ich skuteczność spada. Dlatego pamiętajcie by wymieniać filtr co 25-30 dni.