ekspresy do kawy Małe AGD poradniki

Ekspresy automatyczne dla kawowych artystów

Tworzenie rysunków na powierzchni kawy jest nie tylko rodzajem sztuki nowoczesnej, ale również sposobem na dobry humor każdego dnia. Nic dziwnego, że latte art zaczęło rozwijać się w formie amatorskiej, która bazuje na niskim budżecie startowym. Tani ekspres do kawy połączony z tanią zmieloną kawą i ręcznym spieniaczem do mleka wymaga od nas dużo więcej pracy przy tworzeniu malunków na kawie niż u profesjonalnego baristy.

Narzędzie pierwszej potrzeby

Ekspresy są jak pędzle i płótno dla amatora latte art. Dziesiątki artykułów na temat tej sztuki malowania kawy rozpoczyna się od nauki spieniania mleka oraz rozlewania go jedną z dwóch technik. Możesz być mistrzem w trzymaniu kubka, ale bez właściwej kawy i ekspresu, nie stworzysz nawet równego kółka na powierzchni pianki. Pianka powstała w wyniku właściwego zaparzenia drobno zmielonej kawy w ekspresie ciśnieniowym jest naszym płótnem. Jeżeli interesują nas ekspresy automatyczne, musimy wybierać pomiędzy modelami ze wbudowaną funkcją latte. Warto zobaczyć testy różnych modeli w internecie, ponieważ nie każdy automatyczny ekspres do kawy (kliknij) potrafi odpowiednio, wykonać konsystencję pod latte art. Najtańsze modele nie nadają się do tej sztuki, ponieważ zwykłe espresso jest zbyt wodniste. Funkcja mielenia kawy nie jest taka ważna. W Polsce jest przynajmniej kilka palarni kaw, które oferują pełen zakres usług, od mielenia po stopień parzenia. Kapsułki wydają się rozwiązaniem dla leniwych, ale jak pokazuje internet, można stworzyć na ich podstawie wzory na kawie. Poniższy film to udowadnia.

https://www.youtube.com/watch?v=X00xSAndJZU

Spieniamy i podgrzewamy mleko

Znajdujące się w ekspresach kolbowych dysze do spieniania mleka, służą do robienia cappuccino oraz latte. Najwięcej porażek doświadczycie właśnie na tym polu robienia latte artów. Spienianie jest czynnością, którą wielu baristów robi na wyczucie. Internetowe poradniki mogą wam pokazać, jak mniej więcej wygląda konsystencja, ale nie oddadzą temperatury i uczucia przelewania towarzyszącemu mleku w kubku. Brak dyszy do spieniania mleka to żaden problem. Równie dobrze możemy użyć kawiarki lub ręcznego spieniacza za około 10 złotych.

Latte bez art

latte z ekspresu automatycznego w towarzystwie waflowych ruloników w czekoladzie
źródło: https://pixabay.com/

Łatwiejsza do przygotowania jest kawa latte w odmianach macchiato, moccha i morachino. Każda z tych odmian składa się z espresso, mleka oraz dodatku w postaci bitej śmietany lub czekolady. Dobry ekspres do kawy z funkcją automatycznego latte jest w stanie wykonać idealne latte, do którego wystarczy dodać jeden z wyżej wymienionych dodatków. Mimo iż nie jest to sztuka rysowania, to dla wielu fanów kawy takie eksperymentowanie z warstwami przynosi dużą frajdę. Biorąc pod uwagę, że mamy przynajmniej kilka modyfikacji latte i samego espresso, to każdy dzień tygodnia może obfitować w inne doznania smakowe. Oprócz śmietany i czekolady, za dodatki mogą posłużyć: miód, whiskey, sok z cytryny, lody o dowolnym smaku oraz syropy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *