Podstawowe funkcje piekarnika
Duża konkurencja wśród producentów piekarników sprawia, że firmy wyposażają swoje piekarniki w rozmaite funkcje. Zanim podejmiemy decyzję o zakupie, warto sprawdzić co kryje się pod nazwami poszczególnych funkcji piekarnika.
Source: plessers.com via Kitchen Design Ideas on Pinterest
Podstawowe funkcje piekarników:
- Grzanie z góry – nagrzewanie górnej części piekarnika za pomocą grzałki elektrycznej.
- Grzanie z dołu – nagrzewanie dolnej części piekarnika jest wykorzystywane przede wszystkim podczas pieczenia ciast, przydaje się także do odgrzewania pizzy.
- Grzanie z góry i z dołu – podgrzewanie potraw z dwóch stron to najpopularniejszy sposób wykorzystania piekarników.
- Funkcja grill – grzałka elektryczna intensywnie ogrzewa potrawy od góry, jest zalecana podczas przygotowywania np.: mięs, grzanek, zapiekanek. Umożliwia energooszczędne podgrzewanie małych potraw. Funkcję grilla można używać razem z nawiewem. Równoczesne wykorzystanie dmuchawy i grilla zapewnia potrawom chrupkość i zapobiega rozbryzganiu tłuszczu w piekarniku.
- Termoobieg – czyli popularny system cyrkulacji powietrza wykorzystujący dmuchawę, która równomiernie rozprowadza ciepłe powietrze po całym piekarniku. Funkcja ta wykorzystywana jest do pieczenia ciast, chleba oraz rozmrażania i podgrzewania gotowych potraw.
- Szybkie rozgrzewanie – piekarnik szybko rozgrzewa się na optymalnym programie, a następnie po uzyskaniu żądanej temperatury samoczynnie przełącza się na wybrany rodzaj grzania. Funkcja pozwala nam zaoszczędzić czas i pieniądze.
- Rozmrażanie – pracuje jedynie wentylator.
- Grzanie mikrofalowe – kuchenka działa podobnie jak mikrofalówka.
Dodatkowe funkcje
- Katalizator zapachów – funkcja umożliwiająca pochłanianie nieprzyjemnych zapachów powstających podczas pieczenia.
- Funkcję schładzania oparów z piekarnika – sprytna funkcja przeciwdziałająca ewentualnym oparzeniom, a także ograniczająca wydobywanie się z piekarnika zapachów.
- Specjalna przegroda – dzieli wnętrze piekarnika na dwie części, co umożliwia podgrzewanie konkretnej komory bez potrzeby nagrzewania całego piekarnika. Pozwala to na pieczenie mniejszych porcji i zmniejsza zużycie energii elektrycznej.
- Wytwornica pary – tryb zdrowego gotowania potraw na parze i pieczenia z jej udziałem. Funkcja może być wykorzystywana do rozmrażania żywności, pozwalającego na zachowanie wartości odżywczych i prawdziwego aromatu oraz smaku przygotowywanych potraw. Zapobiega również wysuszaniu potraw.