Zalety ściółek
Kora, trociny, skoszona trawa, liście. Wszystkie te materiały organiczne nadają się na praktyczne i estetyczne ściółki. Ale wybór jest dużo większy. Każdy właściciel kawałka ziemi marzy o posiadaniu ogrodu, który jest piękny i zadbany, a jednocześnie nie wymaga zbyt wielkich nakładów pracy. W dążeniu do takiego ideału może pomóc ściółkowanie. Jest to zabieg polegający na rozkładaniu na powierzchni gleby warstwy materii organicznej lub nieorganicznej, czyli ściółki. Ściółkować można praktycznie wszystkim. Ważne, żeby ściółka była wystarczająco przepuszczalna dla wody i powietrza, a jednocześnie powstrzymywała wzrost chwastów.
Korzyści wynikające ze ściółkowania
Ściółka przede wszystkim zmniejsza straty wody poprzez ograniczenie parowania. Dzięki temu oszczędzamy wodę, która jest dziś dobrem deficytowym i coraz droższym. Odpowiednio gruba warstwa ochronna uniemożliwia wzrost większości chwastów oraz ułatwia ich usuwanie, jeżeli się pojawią. Nie ma wiec potrzeby stosowania herbicydów, zmniejsza się zatem ryzyko skażenia chemikaliami wód gruntowych, gleby oraz upraw. Ściółkowanie pozwala na utrzymanie niższej temperatury wokół korzeni latem i wyższej w chłodne noce. Gleba wokół korzeni nie będzie nagle zamarzała i odmarzała, a skrajnie wysokie temperatury nie ograniczą wzrostu korzeni. Dodatkowo rozkładające się ściółki organiczne wzbogacają glebę w składniki odżywcze i zapobiegają erozji. To wszystko sprawi, że rośliny będą silne i odporniejsze na działanie chorób i szkodników. Następną korzyścią jest, oczywiście, ładny wygląd ściółki oraz roślin.
Aby osiągnąć maksymalne korzyści, ściółkę należy odpowiednio dobrać. Najlepiej dobrać ściółkę dostępną (bez problemu można ją uzupełnić), tanią i łatwą do rozłożenia (folia i agrowłóknina nie sprawdzą się w istniejącym ogrodzie). Ważne, aby była dopasowana do miejsca i funkcji – bardziej przepuszczalna i nietrwała na grządkach, odporna na ścieżkach. Ściółka ma także ładnie wyglądać, więc warto przemyśleć, jakie kolory i faktura będą pasowały do stylu naszego ogrodu.
Rodzaj ściółki |
Grubość warstwy |
Zalety |
Wady |
Zastosowanie |
Kora | 5-10 cm | dostępna, estetyczna i dosyć trwała | mielona ogranicza azot | wszystkie rośliny |
Zrębki | 5-10 cm | ładne, dostępne w wielu kolorach | mogą być wymywane i wywiewane, ograniczają azot | wszystkie rośliny, ścieżki |
Trociny | 2-4 cm | dostępne | mogą być wymywane i wywiewane, ograniczają azot, zbite nie przepuszczają wody | rośliny kwasolubne |
Skoszona trawa | do 3 cm | dostarcza składników odżywczych | trzeba uważać, by nie skisła | dobra do młodych roślin |
Słoma, siano | 15-20 cm, siekane około 5 cm | dostępne, siano szybko się rozkłada i dostarcza azot | nie mogą zawierać nasion i chwastów, słoma ogranicza azot | winogrona, maliny, młode drzewa owocowe |
Liście (także zbutwiałe), igły sosny | około 10 cm | dostępne, dobrze przepuszczają wodę | liście warto rozdrobnić | szerokie zastosowanie, igły szczególnie pod truskawki i borówki |
Agrowłóknina | – | dobrze przepuszczalna, ogranicza wzrost chwastów | trzeba ją przykryć inną ściółką, nie wzbogaca gleby | zakładane uprawy |
Folia | – | ogranicza wzrost chwastów | ogranicza przepływ wody i powietrza, utrudnia podlewanie | zakładane uprawy |
Grys, tłuczeń, łupek, keramzyt | 5-10 cm | dostępne w różnych kolorach i kształtach, bardzo dekoracyjne, nagrzewają się od słońca | drogie, keramzyt wchłania dużo wody | wszystkie rośliny, ścieżki, wokół drzew i krzewów |