akcesoria agd DOM Z PRZYSZŁOŚCIĄ ekologia i oszczędność w domu Małe AGD

Przyszłościowa deska do krojenia z naturalnych materiałów

Deska do krojenia to pierwotne narzędzie, które w średniowieczu przybierało postać drewnianej podkładki wielkości słoja drzewa, z którego została ścięta. Ta naturalna i zdrowa podkładka do cięcia mięs, warzyw i innych produktów spożywczych ewoluowała w plastikowy wyrób chemiczny. W zdrowej kuchni nie ma miejsca na plastik. A w nowoczesnym domu cenimy funkcjonalność i ergonomię, którą możemy zyskać również z naturalnych materiałów.

Drewno przesiąknięte pasją do gotowania

gotowanie deska do krojenia moździerz przyprawy i młynek
źródło: https://pixabay.com/

Kucharze twierdzą, że żeliwne garnki i patelnie mają dusze. Ta dusza to tak naprawdę setki aromatów, które zostały wchłonięte przez materiał, jakim jest żeliwo. Drewno działa podobnie. Krojenie na nim mokrych warzyw i mięs sprawia, że pewna część aromatów w nim zostaje. To taki naturalny impregnat dla drzewa. Czy jest on zdrowy? Według kucharzy stosujących takie klasyczne deski do krojenia, drewno przesiąknięte zapachami nie ma negatywnego wpływu na zdrowie. Jakie drzewo najlepiej spisuje się jako materiał dla desek? Spotkacie się z deskami wykonanymi z ciemnego drewna bukowego. To solidny kawałek drzewa idealny do rozbijania na nim kości i tłuczenia mięsa. Dębowe drewno posiada naturalne właściwości bakteriobójcze. Natomiast modny bambus okazuje się niezwykle twardy i niemalże wieczny, dla osób regularnie krojących twarde mięsa i kości. Pamiętajcie, że drewno nie tępi noża tak jak inne materiały.

Szkło i ceramika – wysoka higiena i delikatna konstrukcja

Jestem przeciwnikiem patelni i garnków wykonanych z ceramiki, ze względu na ich bardzo duża podatność na uszkodzenia powierzchni. Natomiast jako deska do krojenia dobrze spiszą się w domu każdego alergika oraz osoby, zwracającej uwagę na wszechobecne bakterie. Trzeba się z nimi obchodzić delikatnie, podobnie jak z drugim tworzywem, które szczerze rekomenduję – szkłem. Jeżeli będziecie korzystać ze szklanych i ceramicznych desek zgodnie z ich przeznaczeniem, posłużą wam wiele lat. Są bardzo odporne na cięcia, ale jednocześnie tępią ostrza, które powinny być regularnie ostrzone.

Eko plastik

kolorowe deski do krojenia powieszone na suszarce
źródło: https://pixabay.com/

Tworzywa sztuczne nie należą do materiałów naturalnych. Nie są też hipoalergiczne i bakteriostatyczne. Ich zalety to niska cena, antypoślizgowy materiał u spodu i łatwość mycia. Nie przechodzi zapachami mięsa ani ciepłych potraw. Różne formy eko plastiku, który nie reaguje z żywnością są dobre dla każdej osoby dbającej o zdrowie. Jednak moim zdaniem nie powinniśmy używać takich desek w nieskończoność. Po roku lepiej zdecydować się na wymianę, ponieważ materiały syntetyczne mogą tracić swoje zdrowe właściwości z czasem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.