AGD DOM Z PRZYSZŁOŚCIĄ

Czy dział AGD w ogóle się rozwija?

lodówka
źródło: http://pixabay.com/pl/kuchnia-szafy-blat-granit-670247/

Rozwój technologiczny, o którym słyszymy nie jest imponujący. To co serwują nam obecnie różne firmy produkujące sprzęt AGD, RTV i podzespoły komputerowe, to jakieś 50% potencjału jaki można by uzyskać obecnie. Materiały takie jak grafen mogą zrewolucjonizować wszystko od waszego odkurzacza po konsolę do gier dodając im mocy i oszczędzając na energii. Ale produkcja nowych technologicznie materiałów jest zbyt droga co przełożyłoby się na bardzo wysokie ceny sprzętu produkowanego na ich bazie.

Ekologia i zużycie energii

pomiary
źródło: http://pixabay.com/pl/efektywno%C5%9Bci-energetycznej-energii-154006/

Zmiany jakim podlegają urządzenia gospodarstwa domowego mają na celu zredukowanie poboru energii elektrycznej. Bardzo ważnym czynnikiem jest utrzymanie takich samych parametrów działania. Weźmy na przykład odkurzacze, które słyną z potężnego poboru prądu. Popularne odkurzacze mające 3000W są teraz wymieniane na maksymalnie 1500W urządzenia, które wcale nie tracą na możliwościach. Sprzątają tak samo i są dużo cichsze. W górę skoczyła zaś cena. Super ciche odkurzacze jednego z producentów kosztują około 1000 złotych, czyli tyle ile standardowo pralka, lodówka czy zmywarka. A jest to przecież dużo mniejsze urządzenie. Lodówki przeszły największą zmianę i teraz pobór energii jest u nich wręcz nieodczuwalny przy miesięcznym rozliczeniu za prąd.

Technologie, które warto zapamiętać

Koło wyboru
źródło: http://pixabay.com/pl/pralka-wy%C5%9Bwietlania-panel-sterowania-587300/

Żeby nie było, że ekologia i mniejszy pobór prądu, to wszystko co oferuje nam rok 2015. Mimo iż w sklepach jest maksymalnie 50% potencjału technologicznego urządzeń rtv i agd mamy kilka smaczków, które za parę lat pojawią się w każdym domu. Zacznijmy od lodówek, które posiadają technologię „no frost” i regulację temperatury w zależności od tego jaki produkt spożywczy jest na danej półce. Ta druga technologia zwana „multi-Airflow ma za zadanie wydłużyć czas przydatności do spożycia produktów znajdujących się w chłodziarce.

Kuchnie wolno stojące są bardziej precyzyjne w pieczeniu oraz ustawianiu płonienia gazu lub wykorzystaniu indykcji, której nie jestem fanem. Ale zdaje sobie sprawę, że ta technologia jest przyszłością branży. W gotowaniu pojawił się trend do programowania. Nowoczesna kuchnia z piekarnikiem ma tyle trybów pracy, że wystarczy włożyć gotowy produkt i nie przejmować się tym na ile stopni czy minut go ustawić. W taki sposób można zrobić pizzę, zapiekanki, ciasto lub dania z mięsem.

Kontrowersyjne kuchenki mikrofalowe mogą zastąpić piekarnik i grilla. Żeby skorzystać z nowej technologii mikrofal należy wyłożyć kilkaset złotych więcej niż za typową supermarketową kuchenkę. Mając taki sprzęt można nawet gotować w nim zupy i pojedyncze składniki.

Gdyby podsumować osiągnięcia firm produkujących AGD obecnie można powiedzieć, że wcale nie jest źle. Ale z drugiej strony patrząc na ceny tych technologicznych cudeniek widzimy, że za nowości trzeba słono zapłacić.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *