Macierzanka
Macierzankę zna niemal każdy. To przecież bardzo popularna roślina przyprawowa i lecznicza. Wiele gatunków jest uprawianych w celach ozdobnych, na rabatach lub w pojemnikach. W warunkach naturalnych macierzanka występuje na niemal całym obszarze basenu Morza Śródziemnego, a także w tych rejonach Europy, gdzie zimy bywają nieco łagodniejsze. Rośliny odgrywają ważną rolę w nasadzeniach skalnych, bardzo dobrze prezentują się w nich macierzanka cytrynowa, piaskowa i wełniasta. Kwiaty macierzanki mają rurkowaty lub dzwonkowaty kształt i, w zależności od odmiany i gatunku, przyjmują biały, różowy, czerwony lub liliowy kolor.
Macierzanka, czyli Thymus
Większość gatunków macierzanki i jej odmian osiąga wysokość 5-10 cm. Macierzanka cytrynowa może dorastać nawet do 30 cm. Półkrzewy te rosną na słonecznych, ciepłych stanowiskach. Podłoże powinno być możliwie przepuszczalne, piaszczyste i, co najważniejsze, lekko kwaśne. Nowe rośliny można pozyskać z sadzonek wierzchołkowych, które pobiera się wiosną. Większe rośliny możemy dzielić. Macierzanka piaskowa rozmnaża się przez samosiew.
Dla utrzymania upraw w należytej kondycji macierzanki należy co kilka lat przyciąć na wysokość 10-15 cm i ograniczyć rozrost na boki przez przycięcie kępy do pożądanych rozmiarów. Macierzankę można sadzić w skalnikach, na wrzosowiskach, zielonych dachach. Można ją łączyć z takimi roślinami, jak: rozchodnik, skalnica, rojnik. Silny zapach macierzanki może odstraszać w warzywniku mszyce, ślimaki, a nawet połyśnicę marchwiankę.