rośliny rośliny doniczkowe rośliny ogrodowe zieleń na parapecie

Domowe zioła – trybula

TrybulaTrybula jest rośliną jednoroczną. Uprawia się ją od XVI wieku jako roślinę przyprawową. Jej pierzaste, lekko słodkawe listki używane są jako przyprawa do ryb, ale również znakomicie uszlachetniają zwykłe ziemniaki. Wybornie smakuje także zupa trybulowa, ugotowana ze świeżych wiosennych liści. W medycynie ludowej herbata sporządzona ze świeżych lub ususzonych liści trybuli i jej nasion zalecana jest jako wiosenna kuracja oczyszczająca krew.

Słowo o trybuli

Trybula
Trybula

Chcąc uprawiać trybulę do celów kuchennych, należy ją wysiewać co trzy-cztery tygodnie, gdyż roślina bardzo szybko wschodzi, a świeża smakuje najlepiej. Trybula osiąga wysokość około 60 cm i szerokość – około 30 cm. Ma białe, drobne, zebrane w baldachy kwiaty. Lubi stanowiska niezbyt ciepłe. Latem zaleca się nawet półcień. Trybula najlepiej czuje się miejscu chłodnym, lekko ocenionym. Latem wymaga obfitego podlewania. Zimą lubi dużo światła, choć ostre, zimowe światło może jej zaszkodzić. Z tego powodu trzeba niekiedy przesłaniać okna, by chronić roślinę.

Trybula lubi ziemię luźną i żyzną. Z pożytkiem można ją uprawiać na balkonach i tarasach w płaskich pojemnikach, a także między letnimi kwiatami. Podczas chłodnych miesięcy można ją ustawić na kuchennym parapecie. Trybula należy  do rodziny selerowatych i ma subtelny, delikatny smak, przypominający anyż i pietruszkę. Świetnie sprawdzi się w roli przyprawy w niejednej kuchni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *