Kamyki w gruszkach
W owocach niektórych odmian grusz można natrafić na komórki kamienne – sklereidy. Znajdują się one wokół gniazda nasiennego. Mogą występować pojedynczo lub w niewielkich skupieniach. Mają grube, silnie zdrewniałe ściany komórkowe, dlatego są wyczuwalne podczas jedzenia owoców. Nie stanowią jednak istotnej niedogodności w spożywaniu gruszek.
Kamienistość owoców gruszy
Poważniejszym problemem jest kamienistość owoców gruszy – choroba wirusowa, która może spowodować, że owoce stają się niejadalne. Choroba ta charakteryzuje się występowaniem licznych skupień komórek kamienistych pod skórką owoców. Na porażonych wirusem drzewach już na młodych zawiązkach tworzą się drobne, zielone plamki. Tkanka skórki i miąższu w tych miejscach rozrasta się znacznie wolniej, co powoduje tworzenie się na powierzchni owoców zagłębień, wklęsłości i prowadzi do deformacji owocu.
U podstawy tych zagłębień komórki miąższu korkowacieją, drewnieją – stają się twarde, kamieniste. Walory smakowe takich owoców są bardzo obniżone, a czasem są nawet niejadalne. Zainfekowanie drzewek tym wirusem następuje najczęściej już w szkółce, gdyż przenoszony on jest ze zrazami i oczkami pobranymi z chorych drzew. W ogrodzie wyleczenie takiego drzewka nie jest możliwe. Pozostaje usunięcie go z ogrodu.