Ocena gleby
Wiele informacji o tym, jaką mamy glebę w ogrodzie możemy uzyskać we własnym zakresie, dzięki obserwacji powierzchni oraz wykonaniu kilku prostych testów. Pierwszych sygnałów o jakości gleby dostarcza nam dzika roślinność naturalnie występująca w okolicy działki. Szczególną rolę odgrywają rośliny wskaźnikowe, rosnące na określonym typie gleby.
Zaobserwuj rośliny
Dobrze rokuje obecność gatunków preferujących stanowiska bogate w składniki pokarmowe i próchnicę (żółtlica drobnokwiatowa, gwiazdnica pospolita, pokrzywa zwyczajna, tasznik pospolity, łoboda rozłożysta, komosa biała, przytulia czepna). Glebę kwaśną, ubogą w wapń, zdradza obecność skrzypu polnego, szczawiu polnego, fiołka trójbarwnego, natomiast na terenach zasadowych, bogatych w wapń, obficie rośnie mak polny, ostróżeczka polna, owies głuchy czy gorczyca polna.
Opis profilu gleby dostarcza dużo informacji o jej jakości. W tym celu należy wykonać odkrywkę do głębokości 150-200 cm w miejscu reprezentatywnym dla danego terenu, z co najmniej jedną pionową ścianą, która pozwoli obejrzeć kolejne poziomy i układ warstw. Szczególną uwagę należy zwrócić na głębokość warstwy próchnicznej, wyraźnie ciemniejszej w stosunku do podglebia. Tutaj znajduje się największa masa korzeni roślin uprawnych i ma ona największe znaczenie. Im gleba jest ciemniejsza i im intensywniej pachnie ściółką leśną, tym więcej zawiera próchnicy. Zwracamy uwagę na to, jak głęboko występują korzenie roślin (im głębiej, tym lepiej) i czy widoczne są ślady życia dżdżownic (wydrążone korytarze, koprolity). Warto również przyjrzeć się barwie podglebia. Kolor biały pod poziomem próchnicznym świadczy o wymyciu związków żelaza i zakwaszeniu, zaś niebieskawozielony wskazuje na nadmierną wilgotność i złe warunki powietrzne. Jeśli odkrywka jest wykonana dostatecznie głęboko, można poznać poziom wody gruntowej. To cenna informacja, pozwalająca na właściwy dobór gatunków roślin do ogrodu.