AGD kuchnie i kuchenki

Podstawowe funkcje piekarnika

Duża konkurencja wśród producentów piekarników sprawia, że firmy wyposażają swoje piekarniki w rozmaite funkcje. Zanim podejmiemy decyzję o zakupie, warto sprawdzić co kryje się pod nazwami poszczególnych funkcji piekarnika.

 

piekarnik

 

Podstawowe funkcje piekarników:

  • Grzanie z góry – nagrzewanie górnej części piekarnika za pomocą grzałki elektrycznej.
  • Grzanie z dołu – nagrzewanie dolnej części piekarnika jest wykorzystywane przede wszystkim podczas pieczenia ciast, przydaje się także do odgrzewania pizzy.
  • Grzanie z góry i z dołu – podgrzewanie potraw z dwóch stron to najpopularniejszy sposób wykorzystania piekarników.
  • Funkcja grill  – grzałka elektryczna intensywnie ogrzewa potrawy od góry, jest zalecana podczas przygotowywania np.: mięs, grzanek, zapiekanek. Umożliwia energooszczędne podgrzewanie małych potraw. Funkcję grilla można używać razem z nawiewem. Równoczesne wykorzystanie dmuchawy i grilla zapewnia potrawom chrupkość i zapobiega rozbryzganiu tłuszczu w piekarniku.
  • Termoobieg – czyli popularny system cyrkulacji powietrza wykorzystujący dmuchawę, która równomiernie rozprowadza ciepłe powietrze po całym piekarniku. Funkcja ta wykorzystywana jest do pieczenia ciast, chleba oraz rozmrażania i podgrzewania gotowych potraw.
  • Szybkie rozgrzewanie – piekarnik szybko rozgrzewa się na optymalnym programie, a następnie po uzyskaniu żądanej temperatury samoczynnie przełącza się na wybrany rodzaj grzania. Funkcja pozwala nam zaoszczędzić czas i pieniądze.
  • Rozmrażanie – pracuje jedynie wentylator.
  • Grzanie mikrofalowe – kuchenka działa podobnie jak mikrofalówka.

Dodatkowe funkcje

  • Katalizator zapachów – funkcja umożliwiająca pochłanianie nieprzyjemnych zapachów powstających podczas pieczenia.
  • Funkcję schładzania oparów z piekarnika – sprytna funkcja przeciwdziałająca ewentualnym oparzeniom, a także ograniczająca wydobywanie się z piekarnika zapachów.
  • Specjalna przegroda – dzieli wnętrze piekarnika na dwie części, co umożliwia podgrzewanie konkretnej komory bez potrzeby nagrzewania całego piekarnika. Pozwala to na pieczenie mniejszych porcji i zmniejsza zużycie energii elektrycznej.
  • Wytwornica pary – tryb zdrowego gotowania potraw na parze i pieczenia z jej udziałem. Funkcja może być wykorzystywana do rozmrażania żywności, pozwalającego na zachowanie wartości odżywczych i prawdziwego aromatu oraz smaku przygotowywanych potraw. Zapobiega również wysuszaniu potraw.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.