Ogród ogrody i trawniki rośliny rośliny doniczkowe rośliny ogrodowe

Nowalijki z gruntu

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

SzczypiorW miarę racjonalne zagospodarowanie warzywnika zapewni nam zaopatrzenie w świeże, wiosenne warzywa. O tym należy pomyśleć już w poprzednim roku. Warto tak zaplanować uprawy, aby uwzględnić warzywa wczesne nie tylko pod osłonami, ale i w gruncie. Nie muszą one zajmować dużej powierzchni, ale dobrze byłoby uprawiać różne gatunki. Prawidłowo i pieczołowicie już od wczesnej wiosny pielęgnowane warzywa wkrótce zaczną plonować, dadzą wymierne korzyści i ogromną satysfakcję. I niech nam zazdroszczą sąsiedzi, zwłaszcza tacy, którzy nie lubią się trudzić, „bo się nie opłaca, bo warzywa są tanie…”.

Uprawy

Rzodkiewka w gruncie
Rzodkiewka; źródło: swiatkwiatow.pl.

Szparag to wspaniała i delikatesowa nowalijka z gruntu. Zbiory wypustek rozpoczynają się już w końcu kwietnia, jeśli wiosna jest w miarę ciepła. W kilkuletniej szparagarni właśnie w maju jest pełnia zbioru. Można zbierać szparagi bielone, które wycina się wtedy, gdy dorastają do powierzchni wału ziemnego, usypanego w początkach kwietnia. Szparagi zielone (bez sypania wału) wycina się wówczas, gdy osiągną długość 20-25 cm. Szparagi najlepiej zbierać rano, zaraz po zbiorze schłodzić je.

Na działce już od wczesnej wiosny możemy korzystać bez ograniczeń ze szczypiorku siedmiolatki, szczypiorku, a także czosnkowego szczypioru chińskiego. Ścinamy go w miarę potrzeby. Szczypior wiosną szybko odrasta, dając możliwość wielokrotnego zbioru. W okresie wiosennym plony smacznych, soczystych ogonków daje rabarbar. Wiosną chętnie spożywa się również potrawy z liści szczawiu – najczęściej jest to zupa szczawiowa lub sos.

Młody szczypiorek
Szczypiorek; źródło: dzialkowiec.pixelart.com.pl.

Trudno sobie wyobrazić, by wśród wiosennych nowalijek zabrakło rzodkiewki. Wiosną jej zgrubienia są szczególnie smaczne, chrupiące i przede wszystkim bardzo świeże, kiedy spożywamy ją tuż po zbiorze. W maju mamy już duży wybór gatunków. Stopniowo dorastają do zbioru główki różnorodnych sałat: masłowej, kruchej, rzymskiej. W kąciku zielarskim może znaleźć się zielona mięta, melisa, lebiodka, estragon i lubczyk.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...