AGD DOM Z PRZYSZŁOŚCIĄ

Czy dział AGD w ogóle się rozwija?

lodówka
źródło: http://pixabay.com/pl/kuchnia-szafy-blat-granit-670247/

Rozwój technologiczny, o którym słyszymy nie jest imponujący. To co serwują nam obecnie różne firmy produkujące sprzęt AGD, RTV i podzespoły komputerowe, to jakieś 50% potencjału jaki można by uzyskać obecnie. Materiały takie jak grafen mogą zrewolucjonizować wszystko od waszego odkurzacza po konsolę do gier dodając im mocy i oszczędzając na energii. Ale produkcja nowych technologicznie materiałów jest zbyt droga co przełożyłoby się na bardzo wysokie ceny sprzętu produkowanego na ich bazie.

Ekologia i zużycie energii

pomiary
źródło: http://pixabay.com/pl/efektywno%C5%9Bci-energetycznej-energii-154006/

Zmiany jakim podlegają urządzenia gospodarstwa domowego mają na celu zredukowanie poboru energii elektrycznej. Bardzo ważnym czynnikiem jest utrzymanie takich samych parametrów działania. Weźmy na przykład odkurzacze, które słyną z potężnego poboru prądu. Popularne odkurzacze mające 3000W są teraz wymieniane na maksymalnie 1500W urządzenia, które wcale nie tracą na możliwościach. Sprzątają tak samo i są dużo cichsze. W górę skoczyła zaś cena. Super ciche odkurzacze jednego z producentów kosztują około 1000 złotych, czyli tyle ile standardowo pralka, lodówka czy zmywarka. A jest to przecież dużo mniejsze urządzenie. Lodówki przeszły największą zmianę i teraz pobór energii jest u nich wręcz nieodczuwalny przy miesięcznym rozliczeniu za prąd.

Technologie, które warto zapamiętać

Koło wyboru
źródło: http://pixabay.com/pl/pralka-wy%C5%9Bwietlania-panel-sterowania-587300/

Żeby nie było, że ekologia i mniejszy pobór prądu, to wszystko co oferuje nam rok 2015. Mimo iż w sklepach jest maksymalnie 50% potencjału technologicznego urządzeń rtv i agd mamy kilka smaczków, które za parę lat pojawią się w każdym domu. Zacznijmy od lodówek, które posiadają technologię „no frost” i regulację temperatury w zależności od tego jaki produkt spożywczy jest na danej półce. Ta druga technologia zwana „multi-Airflow ma za zadanie wydłużyć czas przydatności do spożycia produktów znajdujących się w chłodziarce.

Kuchnie wolno stojące są bardziej precyzyjne w pieczeniu oraz ustawianiu płonienia gazu lub wykorzystaniu indykcji, której nie jestem fanem. Ale zdaje sobie sprawę, że ta technologia jest przyszłością branży. W gotowaniu pojawił się trend do programowania. Nowoczesna kuchnia z piekarnikiem ma tyle trybów pracy, że wystarczy włożyć gotowy produkt i nie przejmować się tym na ile stopni czy minut go ustawić. W taki sposób można zrobić pizzę, zapiekanki, ciasto lub dania z mięsem.

Kontrowersyjne kuchenki mikrofalowe mogą zastąpić piekarnik i grilla. Żeby skorzystać z nowej technologii mikrofal należy wyłożyć kilkaset złotych więcej niż za typową supermarketową kuchenkę. Mając taki sprzęt można nawet gotować w nim zupy i pojedyncze składniki.

Gdyby podsumować osiągnięcia firm produkujących AGD obecnie można powiedzieć, że wcale nie jest źle. Ale z drugiej strony patrząc na ceny tych technologicznych cudeniek widzimy, że za nowości trzeba słono zapłacić.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.