AGD poradniki zdrowy dom

Czas zmienić okap na nowoczesny

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Ponad połowa polskich domów posiada stare okapy kuchenne, które nie korzystają z filtrów węglowych i mają bardzo mało efektywność wciągania pary wodnej. W domu przyszłości nie idziemy po linii najmniejszego oporu i nie zadowalamy się byle czym. Czas pożegnać się ze starym okapem i zakupić nowoczesną wersję, która pozytywnie wpłynie na higienę w kuchni.

Zdecyduj jakiego okapu potrzebujesz

Istnieją dwa rodzaje okapów, które różnią się od siebie diametralnie. Klasyczną konstrukcją stosowaną od dziesięcioleci jest wyciąg, czyli coś na zasadzie odkurzacza gorącego powietrza. By jego stosowanie miało sens, należy podłączyć go do przewodu kominowego. Jego praca opiera się o układ otwarty i nie może obejść się bez tego podłączenia. Ciepłe powietrze i para wodna zostaje wessana do okapu i przeniesiona do przewodu kominowego. Ten okap kuchenny najlepiej dba o redukcję osadu w kuchni oraz utrzymuje stałą temperaturę w pomieszczeniu, które bez niego nagrzałoby się z powodu nadmiaru pary wodnej.

okap
źródło: http://foter.com/

Drugim okap kuchenny wyposażony jest w filtr węglowy i nie służy już do redukcji temperatury, ponieważ to, co pochłonie, oddaje przez element górny. Można podłączyć go do przewodu kominowego, ale producenci nie biorą tego pod uwagę i nie dają takiej możliwości, dołączając specjalne rury i przewody. Jego zadanie polega na czyszczeniu powietrza z dymu, zapachu gotowanego i smażonego jedzenia oraz unoszących się w nim cząsteczek tłuszczu, które osiadają na szafkach i zatrzymują się na kuchence. Oczyszczanie odbywa się dzięki filtrowi węglowemu, który pochłania te cząsteczki i zatrzymuje w swojej strukturze. Jest to element wymienny, który po około 2 miesiącach stosowania nie daje już żadnych efektów. Ten typ okapu jest najbardziej powszechny i można go kupić już od 150 złotych.

Nowoczesny design kominowego skośnego okapu

Współczesny wygląd okapów kominowych jest bardzo estetyczny i nie przypomina starych wyciągów w kształcie blaszanego karmnika dla ptaków. Nowy projekt ma prosty kształt i charakterystyczny opadający element z przodu wykonany ze szkła. Obecny wygląd nie redukuje wydajności urządzenia. Należy pamiętać, że o wydajności decyduje zarówno moc, jak i jednostka m3/h oznaczająca ile powietrza jest w stanie przefiltrować nasz okap w ciągu godziny. Dlatego przed zakupem okapu należy zmierzyć powierzchnię swojej kuchni. Okap o małej mocy nie sprawdzi się w ponad 20 metrowej kuchni. Natomiast stratą pieniędzy jest zakup modelu o wydajności rzędu 400 m3/h przy pomieszczeniu o ledwo dziesięciu metrach kwadratowych.

Okap ścienny – gdzie jest różnica?

whirpool
źródło: http://foter.com

Ścienny lub przyścienny okap kuchenny to dużo droższa konstrukcja, która nie różni się sposobem montażu od okapu kominowego. Gdzie tkwi różnica między tymi dwoma rodzajami pochłaniaczy/wyciągów? Technologicznie okapy ścienne są dużo wydajniejsze, posiadają niższy poziom hałasu i wysoką klasę energetyczną, która pozwala oszczędzać na rachunkach za prąd. Coraz więcej modeli tego rodzaju nie uwzględnia metalowej rury montowanej na górnej części urządzenia. Są mniejsze i bardziej estetyczne. Za tą estetykę musimy słono zapłacić. Instaluje się w niech również oświetlenie LED zamiast halogenów. Nie wiem, czy jest to produkt dużo lepszy od klasycznych wyciągów i pochłaniaczy. Na pewno wygląda estetycznie i zajmuje jeszcze mniej miejsca.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *